Top

Consumentenrecht

Voor consumenten in de Europese Unie is de Richtlijn "RICHTLIJN 2011/83/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 25 oktober 2011betreffende consumentenrechten".

Samengevat geeft deze richtlijn het volgende weer:

In de EU heeft u het recht om binnen 14 dagen alsnog af te zien van online-aankopen en van andere aankopen die u niet in een winkel gedaan heeft.

Deze bedenktijd verloopt na 14 dagen, gerekend vanaf de dag waarop u uw producten ontvangen heeft.
U kunt binnen deze periode uw bestelling ongedaan maken, ongeachte de reden, zelfs als u gewoon van gedachte bent veranderd.

U kunt van de aankoop afzien door de verkoper daarvan ondubbelzinnig op de hoogte te brengen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door de producten terug te sturen en daar een  schriftelijke verklaring bij te doen, of door een fax of e-mail te sturen. Het is niet voldoende om de producten alleen maar terug te sturen.
De verkoper moet u binnen 14 dagen na ontvangst van uw herroepingsformulier of schriftelijke verklaring uw geld teruggeven. Maar als de verkoper de producten niet ontvangen heeft of als u niet kunt aantonen dat u de producten heeft teruggestuurd, kan de terugbetaling langer op zich laten wachten.
Ook de verzendkosten die u aanvankelijk heeft betaald, moeten u worden terugbetaald. Maar als u om speciale verzending gevraagd had, zoals extra snelle levering, draait u zelf op voor de extra kosten daarvan.
U betaalt zelf de kosten voor het retourneren van de producten aan de verkoper.

 

Als u de producten gebruikt heeft, mag u niet meer van de aankoop afzien. Het herroepingsrecht bestaat om u de kans te geven het product grondig te bekijken, net als in een winkel, niet om het product 14 dagen gratis te gebruiken.

 

Uitzonderingen

De 14 dagen bedenktijd gelden niet voor:

  • vliegtickets en treinkaartjes, concertkaartjes en hotelreserveringen voor specifieke data
  • bederfelijke voedingsmiddelen en dranken (zoals van de melkboer)
  • speciaal gefabriceerde of gepersonaliseerde producten
Meer informatie omtrent het consumentenrecht vindt u hier.
Desktop weergave