Top

FAQ's - Laadkabelwinkel.be

1. Welke kabel heb ik nodig?

1.1Welke kabel past bij uw voertuig?
Momenteel zijn alle elektrische voertuigen op de markt uitgerust met een  type 1 of type 2 aansluiting. Dit zijn het soort IEC 62196 stekker wat aan de voertuig zijde zit. Aan de laadpaal zijde hebben alle kabels een type 2 stekker.
 
Type 1 kabels worden o.a. gebruikt voor:
Audi e-tron, Cadillac ELR, Chevrolet Spark EV, Chevrolet Volt,  CitroenC-Zero, Fisker Karma, Ford Focus Electric, Honda Jazz EV, Mitsubishi iMiEV, Mitsubishi Outlander PHEV, Nissan Leaf, Opel Ampera, Peugeot Ion, Peugeot Partner Electric, Renault Twizy, Renault Fluence, Renault Kangoo, Still Mia Electric, Toyota Prius Plug-in, Volvo C30 DRIVe Electric
 
Type 2 kabels worden o.a. gebruikt voor:
BMW i3, BMW i8, BYD E6, Mercedes-Benz A-Klasse E-cell, Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive, Mercedes-Benz B klasse Electric Drive, Mercedes-Benz Vito E-Cell, Porsche panamera S E-hybrid, Renault Zoe, Smart Electric Drive, Tesla Model S, Volkswagen E-up, Volkswagen e-Golf, Volvo V60 Plug-in Hybride
 

1.2 moet ik een 1 fase of een 3 fase kabel aanschaffen?

Een elektrisch voertuig kan beschikken over een 1 fase of een 3 fasen lader. Het verschil hiertussen is dat een voertuig met een 3 fasen aansluiting aanzienlijk sneller zal opladen dan een voertuig met een 1 fase lader. Daarom is het aan te raden om een 3 fasen kabel aan te schaffen, als uw laadpunt geschikt is om 3 fasen te laden.
 
3 fasen laadkabels worden o.a. gebruikt voor:
BYD E6, Mercedes-Benz A-Klasse E-cell, Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive, Mercedes-Benz B klasse Electric Drive, Mercedes-Benz Vito E-Cell, Porsche panamera S E-hybrid, Renault Zoe, Tesla Model S

1.3 Welke kabel lengte is het meest geschikt?
Standaard bieden wij kabels aan van 4m, 6m en 8m.

De keuze van de lengte van uw kabel hangt af van de plaats waar u de kabel wilt toepassen. Als u uw wagen bv altijd aan hetzelfde laadpunt oplaad en u vrij kort tegen de laadpaal kunt parkeren, volstaat een kabel van 4m.

Als u kabel dienst moet doen om bij veel verschillende laadpunten op te laden, dan kan een kabel van 6 of 8m handig zijn.
Deze keuze laten wij volledig aan u over! Als u aanvullende eisen heeft met betrekking tot de lengte van de kabel, twijfel dan niet om ons te contacteren.
 

1.4 Is het mogelijk om een kabel langer dan 8m aan te schaffen?
In beperkte situaties kan het voorkomen dat een kabel van 8m niet volstaat. De mogelijkheid bestaat om langere kabels te leveren, maar wij kunnen niet garanderen dat deze langere kabels geschikt zijn voor uw voertuig. Niet alle voertuigen kunnen echter met langere kabels laden vanwege de hogere kabel impedantie. Voor deze reden raden wij aan om geen kabels te gebruiken die langer zijn dan 8m.

 

2. Hoe moet ik mijn laadkabel onderhouden?

Deze laadkabel heeft niet echt onderhoud nodig. Het is wel aan te raden om de laadkabel te bewaren op een droge plaats indien deze niet gebruikt wordt en om het stof regelmatig te verwijderen van de kabel.
 

3. Hoe kan ik publiek laden?

Om gebruik te maken van de publieke laadpunten in Belgie dient u een laadpas aan te schaffen waarmee u deze laadpunten kunt activeren. In België kan je als eigenaar van een laadpas "Blue Corner" terecht bij ruim 160 publieke laadpunten verspreid door heel België om uw wagen op te laden. Blue Corner is exploitant van het grootste publieke laadnetwerk in België.

Een overzicht van het aantal laadpunten vindt u hier op volgende website:
www.bluecorner.be
 

3.1 Welke laadpas heb ik nodig?
Als u beschikt over een elektrische wagen die u publiek wilt gaan laden op openbare laadpunten kan u best een laadpas aanvragen die toegang heeft tot alle - of de meeste - publieke laadpunten. De laadpas van The New Motion heeft toegang tot de meeste laadpunten in België.

4. Elektrisch rijden - Extra informatie
4.1 Subsidies

Bij de aankoop van uw elektrisch voertuig kan u terugvallen op een Subsidie uitgegeven door de Overheid. Hierbij wordt een onderscheidt gemaakt tussen particulieren en bedrijven. Meer informatie omtrent de subsidie regeling vindt u op volgende website: www.elektrischrijden.be

4.2 Duurzaamheid van elektrische voertuigen
Een aantal eenvoudig berekeningen wijst uit dat een elektrische wagen in grootte-orde bijna de helft uitstoot veroorzaakt dan een klassieke benzine- of dieselwagen. En natuurlijk aangedreven door zon- of windenergie= 0 gr CO2 / km! Wel zijn er een aantal aannames doorgevoerd om de berekening te kunnen vereenvoudigen, meer informatie omtrent deze berekening vindt u bij deze referentie: www.elektrischrijden.be.

4.3 Wat kost elektrisch rijden
Het onderzoeksbedrijf "The New Drive", een jong en gedreven Belgisch advies- en projectmanagementbureau, heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de rendabiliteit van elektrisch rijden. Zij belichten dat elektrisch rijden in de meeste gevallen rendabeler en daarom interessanter is dan rijden op fossiele brandstoffen. Het gedetaileerde artikel vindt u hier.


4.4 Wat met de elektrische aansluiting
Onze voorkeur gaat er naaruit dat de installatie door onze diensten wordt geplaatst. Daar onze diensten dal de nodige kennis en ervaring hebben en u gegarandeert een goed werkende installatie verkrijgt. 
Belangrijke notitie is dat uw elektrisch schema dient aangepast te worden daar de installatie (situatieschema en eendraadschema) gewijzigd dienen te worden. Ook wanneer u uw woning verkoopt dient de elektriciteit gekeurd te worden. Indien u nieuwe up to date schema's wil contacteer dan uwelektrischschema.nitech.be.

Desktop weergave